marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

slikaAnTuTujevi marčevski grafi kažejo, da Snapdragon 8 Gen 3 premaguje Dimensity 9300
10.04.2024

Primerjalna ocena AnTuTu vsak mesec objavi lestvice, ki nam pokažejo, kateri čipovski nabori so dosegli najboljše rezultate. Marčevska razkrije, da je Snapdragon 8 Gen 3 premagal Dimensity 9300 in prevzel krono AnTuTuja za marec 2024, vendar je pri tem veliko pripomb.

članki

Za ustvarjanje je potreben samo mobilni telefon


12.01.2009
Objavil: Thomas Bergant

Čas, ko je bilo filmarstvo omejeno na tiste, ki so si lahko privoščili drage kamere in ostalo opremo, so že davno minili. Družinski videoposnetki so danes dostopni prav vsakomur, še več, možnost snemanja in večnega ohranjevanj spominov imamo vsak dan s seboj – v žepu.

Filmski festival Modri zob (www.modrizob.si) vabi vse ustvarjalne, ki imajo radi živo sliko, da pošljejo svoje filme, posnete z mobilnim telefonom, in do 23. januarja 2009 sodelujejo v izboru za najboljšega. Zaključna prireditev, kjer bodo predstavljeni zmagovalci, bo potekala 29. januarja 2009 v dvorani Kinodvora v Ljubljani. Zmagovalce določijo spletni uporabniki in žirija zvenečih imen: Katarina Čas, Aljoša Bagola, Dafne Jemeršič in Miha Mazzini – žirija, ki bo »zelo stroga«, kot se je pošalila Katarina Čas.

Sodelovanje na festivalu ni omejeno na vrsto telefona, saj je tekmovalni video lahko posnet s kakršnim koli telefonom. Prav tako ni omejen na napredne telefone, saj so prav tako dobrodošli kockasti filmi, ali na vrhunske scenarije, saj je neomejena tudi dolžina filmov. Modri zob, ki svoje ime povzema po tehnologiji, ki omogoča tudi prenos podatkov med telefoni in računalniki, poudarja predvsem kreativnost v vsakem trenutku z najbolj omejenimi sredstvi, ki jih imamo vedno na voljo.

Razvoj tehnologije je omogočil tudi, da so orodja za izdelavo in obdelavo filma na voljo na vsakem osebnem računalniku. Zato je izdelava filmov postala hobi, ki že dolgo ni več ekskluziven za profesionalce, temveč je priljubljen pri najširšem krogu uporabnikov. Obdelava filmov, poslanih na festival, je sicer lahko povsem minimalistična, lahko pa se sodelujoči odločijo tudi za širokopoteznost v slogu Spielberga. Direktor festivala, Matevž Klanjšek, poudarja, da je Modri zob torej »fantastična stvar, ki slovenskim wannabe filmarjem jasno sporoča, da nimajo več izgovora, da nikoli nič ne posnamejo«.

Ideja, ki poganja festival Modri zob je, da se ne istem projektu, na istem festivalu, združi amaterje in uveljavljene filmske avtorje, ki so se odločili poiskati izraznost tistih medijev, ki jim omogočajo izražanje in izmenjavo znanj in izkušenj s pomočjo nove filmske tehnologije in orodij. Ta, predvsem v mobilni obliki, prinašajo veliko novosti, kot pojasnjuje žirant, Aljoša Bagola: »z digitalnimi fotoaparati večina ljudi kadrira horizontalno, telefoni so pa skunstruirani tako, da se ponavadi kadrira vertikalno. Majhna, a dovolj zgovorna razlika pri ustvarjanju.«

Postavljeni izziv so različne teme – od slave do zabave in še več

Festival bo torej potekal v dveh delih. Prvi del festivala predstavlja natečaj, ki je namenjen amaterskim filmom. Ti se bodo potegovali za eno od zanimivih nagrad – naprednih telefonov Nokia. Tematsko pa naj bi ustrezali eni od sledečih kategorij:

Brezpogojna ljubezen
• Ljubezen na prvi pogled
• Zlomljeno srce

Slava in zabava
• Kaj vse bi naredil za svojih pet minut slave?
• Prepleši noč vse do jutra

Naši najmlajši
• Biti starš se je zdelo tako preprosto in naravno - dokler ni doletelo mene
• Vse stvari, ki me jih je naučil moj oče

Nore športne vragolije
• Znam leteti
• Mogoče zimski športi vseeno niso zame

Drugi del festivala, ki obsega sodelovanje uveljavljenih avtorjev, ni del natečaja. Na ta način bodo imeli novi, neznani avtorji možnost svoja dela predstaviti festivalskemu občinstvu, medtem ko bodo tudi uveljavljeni avtorji lahko pokazali, kako dojemajo nove filmske tehnologije.

Amaterski avtorji lahko svoja dela prijavijo na natečaj tako, da jih skupaj s svojimi podatki posredujejo na spletno stran www.modrizob.si do 23. januarja 2009. Najboljši filmi v vsaki kategoriji bodo nagrajeni z odličnimi Nokiinimi telefoni: N79, N85, E63, 5800 XpressMusic, ki uporabnikom omogočajo še več možnosti pri izdelavi filma, dobitnik glavne nagrade festivala, grand prixa, pa bo dobil Nokio N96.

Žirija zvenečih imen in izbor najboljših

O zmagovalcih festivala bodo odločali glasovalci na strani in strokovna žirija, ki jo sestavljajo igralka in voditeljica Katarina Čas, kreativni direktor Aljoša Bagola, montažerka Dafne Jemeršič ter pisatelj, scenarist in računalniški strokovnjak, Miha Mazzini.

Aljoša Bagola, predsednik žirije o festivalu pravi, da »je izvrstna pobuda, saj končno legitimira ta produkcijski žanr in s tem vse mlade, nadebudne ustvarjalce, ki so bili prej omejeni z zahtevnostjo klasične foto ali video produkcije.«

Direktor festivala je Matevž Klanjšek, kreativni direktor na Renderspacu in soustanovitelj podjetja Celtra Inc., ki med svoje stranke šteje 20th Century Fox, Warner Bros., Paramount Pictures, Universal Pictures in New Line Cinema.

Žirija bo pogledala vse prijavljene filme in v vsaki od kategorij izbrala pet filmov. O končnih zmagovalcih bodo odločili obiskovalci festivala, ki si bodo 29. januarja ogledali filme v Kinudvor in glasovali za svojega favorita.

Festival podpira Nokia

Z razvojem mobilne tehnologije je ustvarjanje filmov postalo dostopno zelo širokemu krogu ustvarjalnih ljudi, ki prav v tej tehnologiji najdejo najboljše možnosti izražanja. Tega se zavedajo tudi pri Nokii, vodilni svetovni družbi na področju mobilnih komunikacij, ki narekuje preoblikovanje in rast zbliževanja internetne in komunikacijske industrije. V Nokii, ki je vodilni proizvajalec multimedijskih mobilnih naprav, izdelujejo širok nabor mobilnikov, s pomočjo katerih ljudem omogočajo izkušnje, povezane z glasbo, navigacijo, videom, televizijo, slikovnimi vsebinami, igrami, poslovno mobilnostjo in drugim. Ravno zato so se pri Nokii odločili vzpodbuditi ustvarjalnost vseh uporabnikov mobilnih telefonov s festivalom Modri zob, festivalom filmov, posnetih z mobilnim telefonom.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki