marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaSamsung in Microsoft krepita strateško partnerstvo
23.08.2019

Samsung Electronics je predstavil naslednji korak v svojem dolgoročnem strateškem partnerstvu z Microsoftom, katerega namen je zagotoviti optimalno uporabniško izkušnjo na različnih napravah, aplikacijah in pri različnih storitvah. Z ekskluzivno Microsoftovo integracijo v novi Galaxy Note10 bodo uporabniki lahko enostavno preklapljali med pametnim telefonom in osebnim računalnikom.

slikaSerija Samsung Galaxy Note10 predstavljena tudi v Sloveniji
22.08.2019

Po globalni predstavitvi v New Yorku so bili Samsung Galaxy Note10 in Note10+ pametni telefoni premierno predstavljeni tudi v Sloveniji. Udeleženci dogodka so lahko iz prve roke izvedeli vse o edinstvenih, izjemno zmogljivih napravah, saj je Samsung z Galaxy Note10 in Note10+ ustvaril novo mobilno izkušnjo, ki v eni sami napravi združuje računalnik, igralno konzolo, visokotehnološko filmsko kamero in inteligentno S Pen pisalo.

slikaEMUI 10 – uporabniški vmesnik, s pogledom v prihodnost
21.08.2019

Dr. Wang Chenglu, predsednik oddelka programske opreme pri Huawei Consumer Business Group je dejal, da EMUI 10 na pionirski način uporablja porazdeljeno tehnologijo, da zagotovi vrhunsko uporabniško izkušnjo v vseh načinih rabe naprav.

slikaXiaomi razvija novo aplikacijo Mi Health
19.08.2019

Xiaomijeva aplikacija Mi Fit je narejena za zbiranje podatkov iz Xiamomi naprav, kot so Mi Band, Mi Scale, Redmi mobilniki in druge podobne naprave. Očitno pa pri podjetju želijo uporabnikom ponuditi še več, saj načrtujejo aplikacijo Mi Health, ki je bila prvič opažena v preizkusni različici MIUI.

slikaMeizu zapira trgovine in odpušča
16.08.2019

Meizu je očitno zašel v težave, saj iz Kitajske prihajajo novice, da zapirajo fizične trgovine in odpuščajo zaposlene. Glede na navedbe virov naj bi Meizu odpustil kar 30 odstotkov svojih zaposlenih v trgovinah, ostalo naj bi jih le še okoli 1000.

članki

ecoGator: svetovalec za nakup energijsko varčnih izdelkov in varčevanje z energijo

Deli z ostalimi

26.11.2014
Objavil: Dare Gliha

Z mobilno aplikacijo ecoGator lahko preverite neodvisne informacije o izdelkih in porabi elektrike: doma, v trgovini, na poti. V aplikaciji so na voljo podatki o energijsko najbolj varčnih pralnih strojih, pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih različnih dimenzij in energijsko varčnih in LED sijalkah.

Te informacije bodo v pomoč predvsem tistim, ki želijo svoj dom opremiti z energijsko varčnimi izdelki in tako dati svoj pečat prizadevanjem za nižjo porabo energije v svetovnem merilu, saj naj bi v povprečju v tričlanskem gospodinjstvu aparati bele tehnike porabili približno polovico vse električne energije, ki jo porabi gospodinjstvo.

A na ZPS poudarjajo, da je to le eden izmed vidikov in priporočajo kombinacijo s podatki o kakovosti izdelka, ki jih potrošniki lahko dobijo prek rezultatov primerjalnih potrošniških testov.

Fotografirajte nalepko in preberite rezultate
»EcoGator je prva mobilna aplikacija, ki omogoča, da s kamero, ki je vgrajena v mobilnik, fotografirate energijsko nalepko. Tako lahko na enostaven način dobite informacije o energijski učinkovitosti izdelka, izračunate letno porabo energije, izdelek pa lahko dodate v svoj nakupovalni seznam. Podatke z energijske nalepke lahko vnesete tudi ročno – to velja predvsem za sijalke, kjer energijske nalepke še niso standardizirane, pa tudi za ostale izdelke, saj v trgovini pogostokrat ni mogoče fotografirati nalepke. V okviru aplikacije lahko primerjate tudi dva izbrana izdelka med seboj in tako na enostaven način preverite, kakšna je razlika pri stroških porabe električne energije med aparatoma,« je poudarila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Aplikacija je rezultat sodelovanja na projektu Efficiency 2.1., ki je sofinanciran iz programa "Intelligent Energy Europe" (IEE).«

V bazi že več kot 450 izdelkov
V aplikaciji je seznam trenutno najbolj učinkovitih sijalk, aparatov bele tehnike (hladilnikov, zamrzovalnikov in kombiniranih naprav, pomivalnih in pralnih strojev ter sušilnikov) in televizorjev. »Podatke zajemamo iz “topten platforme”, saj gre za vseevropski projekt, v okviru katerega se zbirajo podatki o energijsko najbolj varčnih izdelkih in njihovi energijski učinkovitosti,« je predstavila način zbiranja podatkov o izdelkih Urša Šmid Božičevič in dodala: »EcoGator na osnovi podatkov z energijske nalepke prepozna energijsko najbolj učinkovite gospodinjske aparate, mobilna aplikacija pa bo s semaforjem označila, ali izbran izdelek sodi med petino najbolj energijsko učinkovitih izdelkov na trgu.«

Poraba energije, cena, zanesljivost, rezultati primerjalnih potrošniških testov – na kaj biti pozoren pri nakupu bele tehnike, gospodinjskih pripomočkov?!
Oglasi v medijih in v trgovinah nas vabijo s samimi presežniki: »Naši izdelki so najvarčnejši, najboljši, najhitrejši, imajo največ funkcij, so najlepši, najbolj beli …«. Kaj pa najbolj zanesljivi? Kriterij zanesljivosti bi moral biti pri teh aparatih zelo visoko na prednostni lestvici, a zanimivo - tega podatka na embalaži ni. Če vprašamo po njem, bodo začeli prodajalci govoriti o garanciji, a to je povsem druga tema, poudarjajo na ZPS. »Če so cena, kakovost, poraba energije kriteriji, ki jih lahko opredelimo, je zanesljivost aparatov resnično težko ulovljiva vrednota. Deloma jo lahko preverimo z laboratorijskimi preizkusi, ko vzorčni aparat ciklično obremenjujemo prek predvidene življenjske dobe, žal pa ne moremo zagotoviti, da bodo rezultati veljali za vse izdelke v proizvodnji,« meni Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije, saj moramo za realno oceno dodati izkušnje potrošnikov.

18 tisoč britanskih potrošnikov ocenilo skoraj 44 tisoč aparatov 142 blagovnih znamk
Partnerska potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije je zato izvedla obsežno spletno raziskavo, v kateri so potrošniki razkrili izkušnje s svojimi gospodinjskimi aparati. Sodelovalo jih je več kot 18 tisoč, na ta način pa so dobili informacije o zadovoljstvu, napakah in morebitnih popravilih za več kot 44 tisoč aparatov 142 znamk. Da bi bila raziskava dovolj verodostojna, so pri rezultatih upoštevali le tiste, o katerih je poročalo vsaj 50 uporabnikov.
»Rezultati raziskave zanesljivosti aparatov v vsakdanjem življenju nas niso presenetili, saj se je izkazalo, da le v redkih primerih zanesljivost aparatov ne sledi ocenam, doseženim na primerjalnih testih,« poudarja Boštjan Okorn in dodaja: »Pri tem je nekako logično, da so dražji aparati na splošno bolj zanesljivi, potrošnik mora torej ob nakupu vedno skleniti kompromis med visoko ceno aparata in pričakovano življenjsko dobo oziroma zanesljivim delovanjem.«

Naložite si mobilno aplikacijo ecoGator še danes.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki