marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

slikaHuawei najavil posodobitev na EMUI 9 tudi za starejše telefone
07.06.2019

Huawei je pripravil posodobitev na EMUI 9, ki temelji na operacijskem sistemu Android 9, tudi za starejše modele telefonov. Posodobitev bo na voljo za modele iz leta 2016, kot sta Huawei Mate 9 in Huawei P10, njihovim lastnikom pa bo prinesla možnost uživati v uporabniški izkušnji najnovejšega sistema.

slikaApple na letošnji konferenci WWDC najavil kopico novosti
05.06.2019

Apple je na letošnji konferenci WWDC najavil kopico, predvsem programskih novosti, pri strojni opremi pa so predstavili nov najzmogljivejši računalnik Mac Pro ter nov zaslon Pro Display XDR, katerima skupni imenovalec je predvsem visoka začetna cena.

članki

ecoGator: svetovalec za nakup energijsko varčnih izdelkov in varčevanje z energijo

Deli z ostalimi

26.11.2014
Objavil: Dare Gliha

Z mobilno aplikacijo ecoGator lahko preverite neodvisne informacije o izdelkih in porabi elektrike: doma, v trgovini, na poti. V aplikaciji so na voljo podatki o energijsko najbolj varčnih pralnih strojih, pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih različnih dimenzij in energijsko varčnih in LED sijalkah.

Te informacije bodo v pomoč predvsem tistim, ki želijo svoj dom opremiti z energijsko varčnimi izdelki in tako dati svoj pečat prizadevanjem za nižjo porabo energije v svetovnem merilu, saj naj bi v povprečju v tričlanskem gospodinjstvu aparati bele tehnike porabili približno polovico vse električne energije, ki jo porabi gospodinjstvo.

A na ZPS poudarjajo, da je to le eden izmed vidikov in priporočajo kombinacijo s podatki o kakovosti izdelka, ki jih potrošniki lahko dobijo prek rezultatov primerjalnih potrošniških testov.

Fotografirajte nalepko in preberite rezultate
»EcoGator je prva mobilna aplikacija, ki omogoča, da s kamero, ki je vgrajena v mobilnik, fotografirate energijsko nalepko. Tako lahko na enostaven način dobite informacije o energijski učinkovitosti izdelka, izračunate letno porabo energije, izdelek pa lahko dodate v svoj nakupovalni seznam. Podatke z energijske nalepke lahko vnesete tudi ročno – to velja predvsem za sijalke, kjer energijske nalepke še niso standardizirane, pa tudi za ostale izdelke, saj v trgovini pogostokrat ni mogoče fotografirati nalepke. V okviru aplikacije lahko primerjate tudi dva izbrana izdelka med seboj in tako na enostaven način preverite, kakšna je razlika pri stroških porabe električne energije med aparatoma,« je poudarila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Aplikacija je rezultat sodelovanja na projektu Efficiency 2.1., ki je sofinanciran iz programa "Intelligent Energy Europe" (IEE).«

V bazi že več kot 450 izdelkov
V aplikaciji je seznam trenutno najbolj učinkovitih sijalk, aparatov bele tehnike (hladilnikov, zamrzovalnikov in kombiniranih naprav, pomivalnih in pralnih strojev ter sušilnikov) in televizorjev. »Podatke zajemamo iz “topten platforme”, saj gre za vseevropski projekt, v okviru katerega se zbirajo podatki o energijsko najbolj varčnih izdelkih in njihovi energijski učinkovitosti,« je predstavila način zbiranja podatkov o izdelkih Urša Šmid Božičevič in dodala: »EcoGator na osnovi podatkov z energijske nalepke prepozna energijsko najbolj učinkovite gospodinjske aparate, mobilna aplikacija pa bo s semaforjem označila, ali izbran izdelek sodi med petino najbolj energijsko učinkovitih izdelkov na trgu.«

Poraba energije, cena, zanesljivost, rezultati primerjalnih potrošniških testov – na kaj biti pozoren pri nakupu bele tehnike, gospodinjskih pripomočkov?!
Oglasi v medijih in v trgovinah nas vabijo s samimi presežniki: »Naši izdelki so najvarčnejši, najboljši, najhitrejši, imajo največ funkcij, so najlepši, najbolj beli …«. Kaj pa najbolj zanesljivi? Kriterij zanesljivosti bi moral biti pri teh aparatih zelo visoko na prednostni lestvici, a zanimivo - tega podatka na embalaži ni. Če vprašamo po njem, bodo začeli prodajalci govoriti o garanciji, a to je povsem druga tema, poudarjajo na ZPS. »Če so cena, kakovost, poraba energije kriteriji, ki jih lahko opredelimo, je zanesljivost aparatov resnično težko ulovljiva vrednota. Deloma jo lahko preverimo z laboratorijskimi preizkusi, ko vzorčni aparat ciklično obremenjujemo prek predvidene življenjske dobe, žal pa ne moremo zagotoviti, da bodo rezultati veljali za vse izdelke v proizvodnji,« meni Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije, saj moramo za realno oceno dodati izkušnje potrošnikov.

18 tisoč britanskih potrošnikov ocenilo skoraj 44 tisoč aparatov 142 blagovnih znamk
Partnerska potrošniška organizacija Which? iz Velike Britanije je zato izvedla obsežno spletno raziskavo, v kateri so potrošniki razkrili izkušnje s svojimi gospodinjskimi aparati. Sodelovalo jih je več kot 18 tisoč, na ta način pa so dobili informacije o zadovoljstvu, napakah in morebitnih popravilih za več kot 44 tisoč aparatov 142 znamk. Da bi bila raziskava dovolj verodostojna, so pri rezultatih upoštevali le tiste, o katerih je poročalo vsaj 50 uporabnikov.
»Rezultati raziskave zanesljivosti aparatov v vsakdanjem življenju nas niso presenetili, saj se je izkazalo, da le v redkih primerih zanesljivost aparatov ne sledi ocenam, doseženim na primerjalnih testih,« poudarja Boštjan Okorn in dodaja: »Pri tem je nekako logično, da so dražji aparati na splošno bolj zanesljivi, potrošnik mora torej ob nakupu vedno skleniti kompromis med visoko ceno aparata in pričakovano življenjsko dobo oziroma zanesljivim delovanjem.«

Naložite si mobilno aplikacijo ecoGator še danes.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki