marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNovo globalno združenje za pomoč žrtvam programske opreme za zalezovanje
22.11.2019

Ta teden je deset organizacij ustanovilo globalno pobudo, imenovano Koalicija proti programski opremi za zalezovanje (angl. Coalition Against Stalkerware). Namen koalicije je zaščita uporabnikov pred programsko opremo, ki je namenjena zalezovanju.

slikaHuawei prejel trimesečno podaljšanje licence
20.11.2019

Huawei je od ameriškega ministrstva za trgovino prejel še eno trimesečno podaljšanje začasne splošne licence, ki zdaj velja do 16. februarja 2020. To pomeni, da bo Huawei lahko prosto nadaljeval poslovanje z ameriškimi podjetji s komponentami, ki »ne ogrožajo nacionalne varnosti«.

slikaNemčija prisilila Apple, da NFC plačevanje omogoči tudi drugim ponudnikom
18.11.2019

Apple že vse od pričetka uporabe NFC v svojih telefonih dostop do te funkcionalnosti precej omejuje, še posebej to velja za mobilno plačevanje. Vsaj v Nemčiji pa se očitno obetajo spremembe, saj je tamkajšnje sodišče z odločbo Apple prisililo v odobritev dostopa do mobilne denarnice tudi za druge stranke.

slikaBo mobilno plačevanje nadomestilo plačilne kartice?
15.11.2019

Mastercard je v najnovejši raziskavi Masterindex raziskal plačilne navade Slovencev, kjer vse pomembnejšo vlogo prevzemajo brezstična plačila. Slovenci poleg brezstične oblike plačevanja s fizičnimi karticami vse pogosteje za svoje nakupe uporabljajo mobilne telefone.

slikaProdaja pametnih ur v porastu
13.11.2019

Prodaja pametnih mobilnikov že nekaj časa stagnira, to pa ne drži za pametne ure. Prodaja le-teh je namreč čedalje višja, v tretjem četrtletju letošnjega leta je bilo tako razposlanih kar 14 milijonov kosov, kar nanese 42 odstotno rast glede na enako obdobje lani.

članki

HTC in umetnica Björk predstavila prvi glasbeni album v virtualni resničnosti na svetu

Deli z ostalimi

10.06.2016
Objavil: Dare Gliha

Islandska umetnica Björk je predstavila prvi glasbeni album v virtualni resničnosti na platformi HTC Vive. V sklopu svoje osemnajstmesečne svetovne turneje Björk Digital, ki se je minuli vikend začela s festivalom Vivid v avstralskem Sydneyju in se bo nadaljevala tudi v drugih mestih po svetu, obiskovalcem ponuja edinstveno izkušnjo.

Ta dogodek namreč predstavlja prvi tovrstni preplet virtualne resničnosti in sveta glasbe. Oboževalci so lahko doživeli potopitev v paleto instalacij virtualne resničnosti, vsaka izkušnja pa je bila prilagojena posnetkom z osmega studijskega albuma umetnice, imenovanega Vulnicura.

Na otvoritvenih zabavah festivala Vivid je Björk nastopila v vlogi DJ-ke, imetniki vstopnic pa so prejeli ekskluziven vstop tako na razstavo VR Album Exhibition kot tudi možnost ogleda nastopa glasbenice. Pred vstopom na razstavo so gostje vstopili v sobo s številnimi naglavnimi seti Vive in doživeli album Vulnicura v virtualni resničnosti.

Svetovna premiera posnetka Notget v virtualni resničnosti je združila visoko resolucijske 3D-posnetke, »holostudio« na lokaciji, zajemanje gibanja in posebno tehnologijo merjenja položaja s pomočjo video posnetkov (angl. videogrammetry). Skupaj s posebno zvočno zasnovo v realnem času je zlila uporabnika z nastopom umetnice Björk.

Ta preplet digitalnih sredstev ustvarja razvijajočo in spreminjajočo digitalno obliko vizualnih elementov, svetlobe in zvoka, ki zavzame prostor skupaj z uporabnikom. Naprava Vive in njene zmogljivosti sledenja gibanju v prostoru so ekipi omogočili ustvariti nastop, ki se odziva in povezuje z uporabniki. Uporabniki so spodbujeni k raziskovanju velikega fizičnega prostora in ustvarijo globoko povezavo, ki se jo lahko ustvari in doživi le v virtualni resničnosti.

Björk Digital, vsebino znotraj izkušnje zaznamuje lepo oblikovana celostna predstavitev umetnice Björk, ki so jo soustvarili znani režiserji Andrew Huang, Jesse Kanda in Warren Du Preez & Nick Thornton Jones. Vsak je bistveno prispeval k stvaritvam umetnice tako v realnem kot virtualnem svetu:
• posnetki Stonemilker (Andrew Thomas Huang), Black Lake (Andrew Thomas Huang), Mouth Mantra (Jesse Kanda), Notget (Warren Du Preez in Nick Thornton Jones v sodelovanju s priznanim britanskim studiom REWIND-VR) ter
• izobraževalni program Biophilia, ki ga je Björk ustvarila z namenom učenja otrok o znanosti, naravi in glasbi.

»Z napravo HTC Vive našim uporabnikom prinašamo celostno doživetje. Partnerstvo z Björk daje vtis popolnega ujemanja,« pojasnjuje Rikard Steiber, starejši podpredsednik v družbi HTC, in dodaja: »Björk je pionirka pri uporabi tehnologije, s katero popolnoma zlije poslušalce v svojo glasbo. Odlični pa so tudi vizualni koncepti, ki so bili ustvarjeni kot del nastopa Björk Digital. Veseli nas, da smo lahko sodelovali z Björk in prispevali k tako edinstvenemu doživetju za oboževalce.«

Podrobnosti o festivalu Vivid in nastopu Björk v Sydneyju so na voljo na njihovi spletni strani.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki