marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

DIGITEL toži Republiko Slovenijo za 315 milijonov evrov


24.04.2008
Objavil: Thomas Bergant

Družba Digitel d.o.o., ki jo zastopa odvetnik Vladimir Bilić iz Odvetniške družbe Mramor Sorta, Bilić & Holec o.p.-d.n.o. iz Ljubljane, je v petek 18. aprila pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, zoper Republiko Slovenijo vložila tožbo za odškodnino v višini 315 milijonov evrov.

S tožbo Digitel terja plačilo odškodnine, ki jo mora Republika Slovenija plačati zato, ker Digitelu pred več kot desetletjem ni podelila dovoljenj za opravljanje storitev mobilne telefonije.

Digitel je že leta 1994 pri Upravi Republike Slovenije za telekomunikacije podal svojo prvo vlogo za opravljanje storitev mobilne telefonije. Uprava je v letih 1996 in 1997 podelila dovoljenja Mobitelu, Digitelu pa ne. Zato se je Digitel obrnil na Ustavno sodišče, ki je v odločbi z dne 10. 07. 1997 zapisalo, da uživa Mobitel monopolni položaj, da je takšno stanje protiustavno in da to povzroča škodo konkurenci in uporabnikom. Višje sodišče v Ljubljani pa je v sodbi z dne 25. 01. 2005 zapisalo, da je Republika Slovenija s tem, ko je ustvarila monopol, ravnala protipravno in nezakonito. Digitel je zoper dovoljenja, podeljena Mobitelu leta 1996 in 1997, predlagal obnovo postopka, vendar zadeva še po 12 letih ni zaključena. O tem še vedno poteka upravni spor pred Upravnim sodiščem Republike Slovenije.

Zaradi nezakonitega ravnanja Republike Slovenije in kršitve ustave Digitel zahteva od Republike Slovenije odškodnino v višini, kot če bi Mobitel ne ustvaril monopola na nezakonit in protiustaven način in sicer v višini 315 milijonov evrov. Toliko bi bilo namreč danes vredno podjetje Digitel, če bi dosegel 25 odstotni tržni delež na področju storitev mobilne telefonije, kar je navajal poslovni načrt podjetja. Digitel toži tudi za plačilo zamudnih obresti in za povračilo stroškov postopka.

Sočasno je Digitel po odvetniku Vladimirju Biliću zoper Republiko Slovenijo vložil tudi predlog za izvršbo v višini 212.514 evrov, kar skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi znaša več kot 430.000 evrov. Navedeni znesek je bil v sporu pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani prisojen, potrjen pa tudi s strani Višjega sodišča v Ljubljani dne 02. 10. 2007, in sicer kot odškodnina v zvezi z nespoštovanjem pravil postopka pri izvedba javnega razpisa GSM iz leta 1998, kjer je bila ena od dveh razpisanih koncesij podeljena Simobilu, druga pa Mobitelu, pri čemer pa se slednji na razpis sploh ni prijavil. Prav tako mora Republika Slovenija plačati Digitelu stroške izvršbe.

V zaključni fazi pa je tudi priprava dveh novih tožb zoper Republiko Slovenijo, ki jih bo Digitel vložil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu zaradi kršenja 6. in 13. člena Konvencije o človekovih pravicah. S prvo tožbo iz leta 2001 je Digitel že uspel, saj je bila Republika Slovenija obsojena zaradi kršenja Konvencije o človekovih pravicah.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki