marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaTelekom Slovenije uvaja pametno denarnico VALÚ
17.06.2019

Po tem, ko je Telekom Slovenije konec leta 2018 s platformo NEO redefiniral TV-izkušnjo, v družbi nadaljujejo z redefiniranjem uporabe mobitela. Skladno s tem Telekom Slovenije ustvarja celovit ekosistem, ki bo poenostavil naša življenja na področju nakupovanja, naročanja, plačevanja, uporabe storitev pametnih mest in spletne tržnice (e-commerce).

slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

slikaHuawei najavil posodobitev na EMUI 9 tudi za starejše telefone
07.06.2019

Huawei je pripravil posodobitev na EMUI 9, ki temelji na operacijskem sistemu Android 9, tudi za starejše modele telefonov. Posodobitev bo na voljo za modele iz leta 2016, kot sta Huawei Mate 9 in Huawei P10, njihovim lastnikom pa bo prinesla možnost uživati v uporabniški izkušnji najnovejšega sistema.

članki

Nove Li-ion baterije bodo dobile 10-kratni pospešek

Deli z ostalimi

22.12.2007
Objavil: Borut Groboljšek

Kot poročajo raziskovalci s Stanforda je velik pospešek za Li-ion baterije tik za vogalom. Pričakujemo lahko do 10 krat večje zmogljivosti baterij pri enaki velikosti. Novi izum je v procesu patentiranja, hkrati pa seYi Cui, asistent na oddelku za materialno znanost in inženirstvo, že pogaja s predstavniki proizvajalcev baterij.

Minilo je že kar precej časa, odkar smo na področju baterij lahko zasledili kakšno novost, tako da je to odkritje pravzaprav revolucionarno in bo omogočalo, da bodo mobilni telefoni brez polnjenja delovali mesece ali pa bodo po novem baterije minimalne.

Skrivnost v ozadju tega odkritja so silikonske nano žice. Čeprav se sliši, kot da vse skupaj prihaja iz znastveno fantastičnega filma, je vsa stvar v resnici preprosta - gre samo za nov način, kako shraniti litij v baterijo.
Običajno je kapaciteta baterije določena s tem, koliko litija je mogoče shraniti v ogljik v bateriji. Silikon pa ima veliko večjo zmožnost vsezanja litija kot ogljik ima pa to slabost, da ga polnilni cikli spreminjajo v prah in tako zmanjšujejo kapaciteto.

Cui-jeva baterija se temu problemu ogne z uporabo nano tehnologije. Litij je shranjen v gozdu silicijevih nitk premera tisočinke debeline lista papirja. Nano žice štirikratno povečajo prostornino, ko vsrkajo litij, za razliko od ostalih silicijevih oblik pa s časom ne razpada.

Sedaj samo še čakamo, kaj nam bo nova tehnologija Li-ion baterij prinesla pri uporabi naših mobilnih naprav.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki