marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaMeizu zapira trgovine in odpušča
16.08.2019

Meizu je očitno zašel v težave, saj iz Kitajske prihajajo novice, da zapirajo fizične trgovine in odpuščajo zaposlene. Glede na navedbe virov naj bi Meizu odpustil kar 30 odstotkov svojih zaposlenih v trgovinah, ostalo naj bi jih le še okoli 1000.

slikaSony Mobile poroča o padcu prodaje že peto četrtletje zapored
14.08.2019

Sony je objavil svoje finančne rezultate za zadnje četrtletje med aprilom in junijem (v internih dokumentih označeno kot Q1 2019). Razkrili so, da se je dohodek na letni ravni povečal za 18 odstotkov, oddelek Electronic Products & Solutions pa je zopet poročal o zmanjšanju prodaje in prihodkov iz poslovanja.

slikaHuawei predstavil porazdeljeni operacijski sistem HarmonyOS
12.08.2019

Huawei je na konferenci za razvijalce HDC predstavil operacijski sistem HarmonyOS. Sistem temelji na majhnem jedru (microkernel) in je zasnovan za zagotavljanje povezane uporabniške izkušnje na vseh napravah in v različnih načinih rabe.

slikaUporabniki bi se odrekli družbenim omrežjem v zameno za večno zasebnost osebnih podatkov
09.08.2019

Vsak četrti (38 %) potrošnik bi se odrekel profilom na družbenih omrežjih, če bi si s tem zagotovil zasebnost svojih osebnih podatkov do konca življenja. Strah okoli zaščite digitalne zasebnosti je povzročil, da so potrošniki bolj zaskrbljeni glede uporabe in deljenja svojih osebnih podatkov na internetu.

slikaHuawei po polovici leta zabeležil 23,2-odstotno rast prihodkov
07.08.2019

V prvem polletju letošnjega leta (H1 2019) je Huawei ustvaril prihodke v višini 401,3 milijarde juanov (približno 52,576 milijarde evrov), kar je 23,2 odstotka več kot leto prej. Od tega je neto dobiček znašal 8,7 odstotka.

članki

Nove Li-ion baterije bodo dobile 10-kratni pospešek

Deli z ostalimi

22.12.2007
Objavil: Borut Groboljšek

Kot poročajo raziskovalci s Stanforda je velik pospešek za Li-ion baterije tik za vogalom. Pričakujemo lahko do 10 krat večje zmogljivosti baterij pri enaki velikosti. Novi izum je v procesu patentiranja, hkrati pa seYi Cui, asistent na oddelku za materialno znanost in inženirstvo, že pogaja s predstavniki proizvajalcev baterij.

Minilo je že kar precej časa, odkar smo na področju baterij lahko zasledili kakšno novost, tako da je to odkritje pravzaprav revolucionarno in bo omogočalo, da bodo mobilni telefoni brez polnjenja delovali mesece ali pa bodo po novem baterije minimalne.

Skrivnost v ozadju tega odkritja so silikonske nano žice. Čeprav se sliši, kot da vse skupaj prihaja iz znastveno fantastičnega filma, je vsa stvar v resnici preprosta - gre samo za nov način, kako shraniti litij v baterijo.
Običajno je kapaciteta baterije določena s tem, koliko litija je mogoče shraniti v ogljik v bateriji. Silikon pa ima veliko večjo zmožnost vsezanja litija kot ogljik ima pa to slabost, da ga polnilni cikli spreminjajo v prah in tako zmanjšujejo kapaciteto.

Cui-jeva baterija se temu problemu ogne z uporabo nano tehnologije. Litij je shranjen v gozdu silicijevih nitk premera tisočinke debeline lista papirja. Nano žice štirikratno povečajo prostornino, ko vsrkajo litij, za razliko od ostalih silicijevih oblik pa s časom ne razpada.

Sedaj samo še čakamo, kaj nam bo nova tehnologija Li-ion baterij prinesla pri uporabi naših mobilnih naprav.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki