marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaAli Apple odpira NFC za tretje ponudnike?
24.04.2024

Prejšnji mesec je izšel iOS 17.4 z velikimi spremembami za lastnike iPhonov v Evropski Uniji, vključno z možnostjo uporabe trgovin z aplikacijami tretjih oseb ter plačevanja aplikacij in storitev zunaj Applove trgovine App Store.

slikaNubia vstopa na šest novih trgov
22.04.2024

ZTE-jeva hčerinska družba nubia ponuja nekaj zelo zanimivih pametnih telefonov, vključno z nedavno predstavljenim nubia Flip, najcenejšim zložljivim telefonom na svetu, za katerega je znamka v začetku tega meseca začela sprejemati mednarodna prednaročila.

slikaApple se sooča z novo veliko tožbo
19.04.2024

Apple je na sodišču v Združenem kraljestvu skušal zavrniti tožbo, vredno skoraj milijardo dolarjev, ki jo je proti podjetju vložilo 1.500 razvijalcev, a mu to ni uspelo. Britansko sodišče je namreč odločilo, da je tožbo mogoče vložiti, zato se bo nadaljevalo s sojenjem - čeprav bo ta korak najverjetneje izveden šele prihodnje leto.

slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

članki

Apple predstavil novo različico operacijskega sistema iOS 6


13.06.2012
Objavil: Dare Gliha

Apple je ponudil predogled najnaprednejšega operacijskega sistema na svetu iOS 6, ki prinaša prek 200 novih možnosti, ter članom razvojnega programa iOS ponudil beta različico. iOS 6 bo jeseni na voljo uporabnikom iPhona, iPada in iPoda touch kot brezplačna nadgradnja operacijskega sistema.

Med novimi možnostmi iOS 6 so povsem nova aplikacija Maps s kartografijo, ki jo je oblikoval Apple, z vodeno navigacijo in neverjetnim pogledom Flyover; nove možnosti Siri s podporo dodatnim jezikom, z enostavnim dostopom do športnih rezultatov, priporočili restavracij in seznami filmov; integracija Facebooka za imenik in koledar, z možnostjo objavljanja neposredno iz Notifications Centra, iz aplikacij Photos, Safari in Maps ter s Siri; deljenje fotografij iz Photo Streama prek iClouda; in Passbook, najpreprostejši način za shranjevanje vstopnic na enem mestu.

»iOS 6 nadaljuje hiter razvoj inovacij, ki so Applu omogočile na novo definirati telefon in ustvariti kategorijo iPada ter ponuditi najboljšo mobilno izkušnjo na katerikoli napravi,« je povedal Scott Forstall, Applov višji podpredsednik za iOS. »Komaj čakamo, da bo na stotine milijonov uporabnikov iOS-a odkrilo nove možnosti v iOS-u 6, vključno z aplikacijo Maps, razširjeno podporo Siri, integracijo Facebooka, deljenjem fotografij in inovativno aplikacijo Passbook.«

iOS 6 prinaša povsem novo aplikacijo Maps z vektorskimi elementi, ki skrbijo, da sta grafika in besedilo ostra, drsenje, obračanje in povečevanje zemljevidov pa izredno tekoče. Vodena navigacija turn-by-turn vas do cilja vodi z glasovnimi navodili, neverjetna funkcija Flyover pa ponuja interaktiven foto realističen 3D-pogled. Prometne informacije v realnem času vas obveščajo, kako dolgo bo trajala pot, in ponudijo alternativno pot v primeru, ko se prometne razmere občutno spremenijo. Poleg tega lokalni iskalnik ponuja informacije za prek 100 milijonov podjetij, skupaj z informacijami, ocenami, promocijami in fotografijami.

Siri, ki je zdaj na voljo za novi iPad in iPhone 4S, podpira angleščino, francoščino, nemščino in japonščino ter še španščino, italijanščino, korejščino, mandarinščino in kantonski jezik. Siri je optimiziran za uporabo v 15 državah in vam pomaga, da naredite še več samo z glasom, bodisi ko iščete športne rezultate bodisi ko želite rezervirati restavracijo. Siri lahko prosite, da posodobi vaše stanje na Facebooku, objavi sporočilo na Twitterju ali požene aplikacijo. Pole tega Siri poglablja prostoročno upravljanje z načinom Eyes Free, ki vam omogoča interakcijo z iPhonom samo z glasom.

Integracija s Facebookom je doslej njena najboljša izvedba na mobilni napravi, saj omogoča enkraten vpis in objavljanje iz Notification Centra, s Siri in iz aplikacij, združljivih s Facebookom, kot so Photos, Safari in Maps. Podatki o vaših prijateljih na Facebooku so posodobljene na vseh napravah iOS, samodejno se posodobijo podatki v imeniku, ko se ti spremenijo, v koledar pa vpišejo dogodki in rojstni dnevi. Vsebine lahko »lajkate« v App Storu in iTunesih ter si ogledate priporočila prijateljev.

Več kot 125 milijonom uporabnikov iClouda bo iOS 6 prinesel nove možnosti deljenja fotografij s prijatelji in družino prek Photo Streama. Enostavno izberete fotografije, ki jih želite deliti, izberete prijatelje in deljeni album Photo Stream bo takoj na voljo na njihovih napravah iOS ter v aplikacijah iPhoto in Aperture na Macu, prek spleta in celo na Apple TV-ju. S prijatelji lahko komentirate ali »lajkate« fotografijo v deljenem albumu.

Nova aplikacija Passbook je najbolj enostaven način za shranjevanje vstopnic, vozovnic in kartic zvestobe. Passbook omogoča skeniranje kode na iPhonu ali iPodu touch ob uporabi kupona, vstopu na koncert ali prijavi v hotel. Passbook samodejno prikaže ustrezno kodo na zaklenjenem zaslonu glede na določen čas ali lokacijo. Ko torej vstopite v priljubljeno kavarno, se pojavi vaša kartica zvestobe, z njo pa lahko kupite kavo ali preverite stanje na računu. Passbook vas lahko opozori na zadnje spremembe pri vkrcanju na letalo ali na zamude.

V skladu z Applovo predanostjo ponujati inovativne rešitve za izobraževanje in osebe s posebnimi potrebami bo iOS 6 ponujal funkcijo vodenega dostopa Guided Access. Ta staršem, učiteljem ali administratorjem omogoča izklop fizičnih gumbov in zaklep naprave iOS na eno samo aplikacijo, kar je še posebej uporabno pri preverjanju znanja ali ob pomoči nekomu s posebnimi potrebami, da pri učenju ostane zbran. Guided Access ponuja tudi možnost omejitve občutljivosti na dotike samo na delčke zaslona.

Dodatne nove možnosti v iOS-u 6:
• izboljšave v Safariju, najbolj priljubljenem mobilnem brskalniku na svetu, vključno z zavihki iCloud, bralnimi seznami na voljo brez povezave, nalaganjem slik in celozaslonskim prikazom;
• podpora klicem FaceTime prek mobilnih omrežij;
• možnost nastavitve VIP-nabiralnika, ki poenostavlja spremljanje pošte od oseb, ki ste jim dodelili status VIP;
• možnost zavrnitve dohodnih klicev s hitrim sporočilom, nastavitev opomnika za povratni klic in omogočanje nove možnosti »Ne moti«;
• nabor izboljšav in storitev za uporabnike naprav iOS na Kitajskem, kot so izboljšan vnos besedila ter vgrajena podpora priljubljenim storitvam Baidu, Sina Weibo, Youku in Tudou.

Dostopnost

iOS 6 beta in SDK sta že na voljo članom programa za razvijalce iOS na naslovu developer.apple.com. iOS 6 bo na voljo to jesen kot brezplačna nadgradnja operacijskega sistema na iPhonu 4S, iPhonu 4, iPhonu 3GS, na novem iPadu, na iPadu 2 in iPodu touch (četrte generacije). Nekatere možnosti morda ne bodo na voljo na vseh napravah.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki