marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaPrvi pametni telefon s petimi zlatimi oznakami DXOMARK 2024
18.03.2024

HONOR je s svojim najnovejšim modelom pametnega telefona Magic6 Pro ponovno na novo definiral meje segmenta prvokakovostnih pametnih telefonov. HONOR Magic6 Pro je prvi pametni telefon, ki mu je DXOMARK 2024 podelil pet zlatih ocen.

slikaApple je določil čas za dostop do alternativnih trgovin z aplikacijami po izstopu iz EU
15.03.2024

Apple je končno razkril, kakšna je napovedana politika “gone for too long” (politika predolgega odhoda) do uporabnikov, ki so si naložili aplikacije izven trgovine AppStore in zapustijo Evropsko unijo. To obdobje je sedaj točno določeno, in sicer 30 dni.

slikaTelefon z Androidom lahko sedaj uporabljate kot kamero v operacijskem sistemu Windows 11
13.03.2024

Najnovejši dodatek k programu Windows Insider je možnost uporabe telefona ali tabličnega računalnika s sistemom Android kot spletne kamere. Uporabniki Windows 11, ki so vključeni v program Insider, lahko zdaj med videokonferenčnimi sejami kot spletno kamero uporabljajo vse telefone ali tablične računalnike z operacijskim sistemom Android 9.0 in novejšim.

slikaApple je imel sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov v letu 2023
11.03.2024

V novem poročilu družbe Counterpoint Research je navedeno, da je imel Apple leta 2023 sedem najbolje prodajanih pametnih telefonov, kar se je zgodilo prvič. Preostala tri mesta v prvi deseterici je zasedel Samsung.

članki

A1 Slovenija je med prvimi v Evropi dosegel hitrost prenosa podatkov več kot 850 Mbit/s v komercialnem omrežju LTE


25.05.2017
Objavil: Thomas Bergant

Kot prvi v Sloveniji in med prvimi v Evropi je A1 Slovenija v sodelovanju s svojim tehnološkim partnerjem Nokio uspešno dosegel hitrosti prenosa podatkov nad 850 Mbit/s v komercialnem omrežju LTE. S tem pomembnim korakom je A1 Slovenija dokazal, da je vodilni ponudnik digitalnih storitev na trgu, ter jasno prikazal, da je njegovo omrežje pripravljeno na izzive in zahteve prihajajočih tržnih trendov 4.5G PRO in tudi 5G.

»Že od samih začetkov pred 18 leti je A1 Slovenija tehnološki pionir na slovenskem trgu. Količine prenesenih podatkov v omrežju A1 rastejo iz dneva v dan. Tako se je na primer v letu 2016 količina prenesenih podatkov v našem omrežju podvojila, zdaj pa se mesečno povečuje s 15-odstotno stopnjo. Današnja predstavitev je dokaz, da bomo še naprej izboljševali življenje uporabnikov v digitalni dobi skozi razvoj vrhunskega omrežja, ki bo njihove trenutne in bodoče potrebe zadovoljevalo z istim ali celo hitrejšim tempom,« je povedal Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in Vip mobile.

Najvišja izmerjena hitrost prenosa podatkov v LTE-omrežju A1, ki je znašala 877,5 Mbit/s, je bila dosežena po uspešnem testiranju in vpeljavi funkcionalnosti agregacije prenosa iz več virov v smeri uporabnika na sedežu A1 Slovenija v Ljubljani, pri čemer je A1 Slovenija v polnosti izkoristil frekvenčni spekter, ki ga ima na razpolago. Za dosego tako visokih hitrosti prenosa v smeri proti uporabniku v dejanskem delujočem omrežju je bilo treba izkoristiti 55 MHz frekvenčnega ekosistema, ki ga ima A1 Slovenija na voljo – 35 MHz v pasu 7 (2600 MHz) in 20 MHz v pasu 3 (1800 MHz). Frekvenčni pas 7 je imel dodatno podporo tehnologije 4x4 MIMO v smeri proti uporabniku, hkrati pa so bile na obeh frekvenčnih nivojih vpeljane tudi kodirne sheme 256QAM, ki so okrepile najvišje hitrosti za dodatnih 30 odstotkov.

Ta optimalen izkoristek frekvenčnega spektra v omrežju A1 LTE je A1 dosegel v sodelovanju z Nokio kot tehnološkim partnerjem. »S prikazom delovanja tehnologije 4.5G PRO in uporabo naše platforme AirScale, ki je že pripravljena na 5G, sta Nokia in A1 Slovenija dosegla mejnik na poti k 5G. S hitrostmi nad 850 Mbit/s se približujemo gigabitni družbi, kjer bodo mobilna omrežja dosegala podobne hitrosti kot optična vlakna, blizu 1 gigabita na sekundo. Skoraj gigabitne hitrosti bodo uporabnikom že danes omogočale prenos videa v nekaj sekundah in nove načine uporabe, kot so povezani avtomobili, aplikacije za pametni dom ali različni scenariji povezanosti v industriji in proizvodnji,« je povedal Peter Wukowits, regionalni vodja za srednjo Evropo pri Nokii.

A1 Slovenija ni zgolj prvi operater, ki je dosegel tako visoke hitrosti v svojem omrežju v Sloveniji, temveč tudi prvi v celotni skupini Telekom Austria in eden prvih v Evropi. »Ta korak v Sloveniji je zelo pomemben na poti v prihodnjo družbo 5G. 5G bo veliko več kot le nova radijska tehnologija, omogočala bo tudi razvoj ekosistemov z novimi poslovnimi modeli. Naši uporabniki bodo lahko uporabljali izdelke in storitve, ki si jih danes ne moremo niti predstavljati,« je povedal Sascha Zabransky, direktor za tehnologijo in storitve prihodnosti v skupini Telekom Austria.

S podporo nabora izdelkov AirScale iz Nokie bo 4.5G PRO prinesel desetkratne hitrosti kot prvotna omrežja 4G, kar bo operaterjem omogočilo zagotavljanje prenosa podatkov z najvišjimi hitrostmi do enega gigabita in izpolnjevanje rastočih potreb interneta stvari, skupaj s prihajajočimi napravami naslednje generacije. Tehnologija 5G naj bi prinesla še do stokrat hitrejše prenose podatkov kot obstoječa mobilna omrežja. »Z omrežji 5G samovozeči avtomobili, droni in obogatena resničnost ne bodo več futuristični trendi, temveč del vsakdanjega življenja. Naša predstavitev prinaša uporabnike en korak bližje k vznemirljivi prihodnosti,« je razložil Dejan Turk.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki