marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaSamsung in Microsoft krepita strateško partnerstvo
23.08.2019

Samsung Electronics je predstavil naslednji korak v svojem dolgoročnem strateškem partnerstvu z Microsoftom, katerega namen je zagotoviti optimalno uporabniško izkušnjo na različnih napravah, aplikacijah in pri različnih storitvah. Z ekskluzivno Microsoftovo integracijo v novi Galaxy Note10 bodo uporabniki lahko enostavno preklapljali med pametnim telefonom in osebnim računalnikom.

slikaSerija Samsung Galaxy Note10 predstavljena tudi v Sloveniji
22.08.2019

Po globalni predstavitvi v New Yorku so bili Samsung Galaxy Note10 in Note10+ pametni telefoni premierno predstavljeni tudi v Sloveniji. Udeleženci dogodka so lahko iz prve roke izvedeli vse o edinstvenih, izjemno zmogljivih napravah, saj je Samsung z Galaxy Note10 in Note10+ ustvaril novo mobilno izkušnjo, ki v eni sami napravi združuje računalnik, igralno konzolo, visokotehnološko filmsko kamero in inteligentno S Pen pisalo.

slikaEMUI 10 – uporabniški vmesnik, s pogledom v prihodnost
21.08.2019

Dr. Wang Chenglu, predsednik oddelka programske opreme pri Huawei Consumer Business Group je dejal, da EMUI 10 na pionirski način uporablja porazdeljeno tehnologijo, da zagotovi vrhunsko uporabniško izkušnjo v vseh načinih rabe naprav.

slikaXiaomi razvija novo aplikacijo Mi Health
19.08.2019

Xiaomijeva aplikacija Mi Fit je narejena za zbiranje podatkov iz Xiamomi naprav, kot so Mi Band, Mi Scale, Redmi mobilniki in druge podobne naprave. Očitno pa pri podjetju želijo uporabnikom ponuditi še več, saj načrtujejo aplikacijo Mi Health, ki je bila prvič opažena v preizkusni različici MIUI.

slikaMeizu zapira trgovine in odpušča
16.08.2019

Meizu je očitno zašel v težave, saj iz Kitajske prihajajo novice, da zapirajo fizične trgovine in odpuščajo zaposlene. Glede na navedbe virov naj bi Meizu odpustil kar 30 odstotkov svojih zaposlenih v trgovinah, ostalo naj bi jih le še okoli 1000.

članki

Si.mobil leto 2004 zaključil z dobičkom iz poslovanja

Deli z ostalimi
Si.mobil

23.03.2005
Objavil: Dare Gliha

Si.mobil že šesto leto deluje na slovenskem trgu, danes pa so na tiskovni konferenci predstavili poslovne rezultate za leto 2004. Prvič so dosegli pozitivni poslovni izid iz poslovanja (EBIT), rast prihodkov je večja za 10%. Izboljšali so poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) za skoraj 60%, povečan je je tudi delež uporabe podatkovnih storitev.

Si.mobil je v letu 2004 z novo, jasno strategijo izrazite cenovne prednosti in visoke kakovosti slovenskim uporabnikom mobilnih komunikacij ponudil najbolj ugodne pogovore znotraj domačega omrežja in klice v druga mobilna omrežja. Na slovenski trg je prinesel novo globalno storitev Vodafone live! in podatkovno rešitev Vodafone Mobile Connect Card. Tehnološkim trendom je sledil z nadgradnjo omrežja s tehnologijo EDGE, ki omogoča hiter prenos podatkov do 236 kbit/s.

Si.mobil je kljub slabim tržnim razmeram, ki tudi v letu 2004 niso bile naklonjene razvoju konkurence na slovenskem trgu mobilnih komunikacij, izboljšal svoje poslovne rezultate. Celotni prihodki so se povečali za 10 % in so znašali 21 milijard SIT. V primerjavi z enakim obdobjem leto poprej se je poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) povečal za 59 % in je znašal 4,9 milijarde SIT. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je prvič pozitiven in znaša 23,1 milijona SIT. Visoko kakovostno omrežje in ugledna blagovna znamka Si.mobil - Vodafone sta pripomogla k nadaljnjemu večanju prihodkov od gostovanj tujih uporabnikov v Sloveniji, ki so se v preteklem letu povečali za 19 %.

Nove strateške usmeritve Si.mobila so kljub manjši rasti števila uporabnikov pripomogle ustvarjanju vse bolj kakovostne skupnosti uporabnikov. Povprečni prihodek na uporabnika (ARPU) se je v primerjavi z letom poprej zvišal za 1,2 % in znaša 3.586 SIT. Število uporabnikov se je v letu 2004 povečalo na 363.283, kar predstavlja 23,3-odstotni tržni delež.

Z uvedbo Vodafone live! se je opazno povečala uporaba podatkovnih vsebin. Portal je od njegove uvedbe do konca leta 2004 obiskalo že 78,4 % Vodafone live! uporabnikov, to je imetnikov portalu posebej prilagojenih telefonov. Število uporabnikov GPRS-a se je v primerjavi z letom poprej več kot podvojilo, kar za šestkrat pa je narasla tudi uporaba večpredstavnostnih sporočil (MMS). Povečal se je tudi delež prihodkov iz podatkovnih storitev, ki znaša 15,5% od skupnih prihodkov iz naslova storitev, kar je za 1,4 odstotne točke več kot v letu poprej, k temu pa je pripomogla tudi uvedba uspešne Vodafone Mobile Connect Card.

Si.mobilovo omrežje je še pridobilo na kakovosti. Ob koncu leta 2004 je operater 99,4 % slovenskega prebivalstva omogočal kakovosten signal in v celoti nadgrajeno omrežje GPRS. V vseh večjih mestih in nekaterih kongresnih centrih je potekala nadgradnja s tehnologijo EDGE, ki je bila ob koncu leta na voljo 40% prebivalcem Slovenije, trenutno pa dosega že 70-odstotno pokritost (karta pokritosti - vel. 2,9 MB).

Si.mobil deluje v skupini mobilkom austria, katere lastnik je Telekom Austria, ki kotira na newyorški borzi (NYSE) in pripravlja konsolidirane računovodske izkaze v skladu z ameriškimi računovodskimi standardi (US GAAP). Si.mobil za namene konsolidacije računovodskih izkazov na ravni Telekoma Austria AG pripravlja finančne podatke v skladu z internimi računovodskimi navodili in usmeritvami skupine, enkrat letno pa jih objavlja tudi v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi. Zgoraj navedeni podatki so pripravljeni v skladu z internimi računovodskimi usmeritvami skupine za namene konsolidacije računovodskih izkazov na ravni Telekoma Austria v skladu z US GAAP.

Po zaključku predstavitve rezultatov poslovanja in novih produktov in storitev za poslovne uporabnike je vodilna ekipa Si.mobila v sestavi g. Zorah Thaler, predsednik uprave, g. Andreas Maierhofer, član uprave, g. Milan Zaletel, finančni direktor in g. Dejan Turk, direktor marketinga in prodaje odgovarjala na vprašanja novinarjev.

Na vprašanje o tem, ali je bil Si.mobil povabljen k pogajanjem oz. rešitvi "problema" Vege je g. Zoran Thaler odgovoril, da k pogajanjem niso bili povabljeni, bi pa bili pripravljeni to storiti. Za njih so zanimive nekatere bazne postaje oz. natančneje lokacije, pripravljeni pa so prevzeti tudi sedanje uporabnike Vege in za njih poskrbeti.

Aktualna problematika je tudi preštevilčenje (in prenos številk), kjer je stališče glede tega pojasnil g. Thaler, Andreas Maierhofer pa je za primerjavo dodal, da se je za zadnjo opcijo v Avtriji odločilo le 0,3 % uporabnikov.

Vedno aktualno vprašanje je tržni delež, ki ga operaterji dosegajo. Si.mobil tako navaja 23,3 % tržni delež. G. Thaler je pojasnil, da v Sloveniji vsekakor manjka natančna definicija uporabnika, za kar bi lahko poskrbel npr. tudi regulator.

Vprašanje licence za UMTS se pojavi skoraj na vsaki tiskovni konferenci, še posebej v navezi s prenosom podatkov EDGE. G. Thaler je pojasnil, da bo Si.mobil večji interes za UMTS licenco izkazal šele takrat, ko bodo na slovenske trgu urejene razmere. DO tedaj pa svojim uporabnikom ponujajo EDGE, ki sicer pri nižji najvišji hitrosti (do 236 kb/s) ponuja stabilnost, ki pa jo pri UMTS-u (384 kb/s) zmanjkuje.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki