marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

slikaDomača predstavitev telefona HONOR Magic6 Pro
21.03.2024

Najnovejša okrepitev prvorazredne serije pametnih telefonov HONOR Magic HONOR Magic6 Pro je danes doživela domačo premiero v prelepem ambientu posestva Guerila na Planini. Ob prihodu najnovejšega paradnega konja podjetja HONOR v Slovenijo je vrsta aktivnosti pokazala pravo moč najnovejše inovacije globalne tehnološke znamke HONOR.

članki

Si.mobil leto 2004 zaključil z dobičkom iz poslovanja


23.03.2005
Objavil: Dare Gliha

Si.mobil že šesto leto deluje na slovenskem trgu, danes pa so na tiskovni konferenci predstavili poslovne rezultate za leto 2004. Prvič so dosegli pozitivni poslovni izid iz poslovanja (EBIT), rast prihodkov je večja za 10%. Izboljšali so poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) za skoraj 60%, povečan je je tudi delež uporabe podatkovnih storitev.

Si.mobil je v letu 2004 z novo, jasno strategijo izrazite cenovne prednosti in visoke kakovosti slovenskim uporabnikom mobilnih komunikacij ponudil najbolj ugodne pogovore znotraj domačega omrežja in klice v druga mobilna omrežja. Na slovenski trg je prinesel novo globalno storitev Vodafone live! in podatkovno rešitev Vodafone Mobile Connect Card. Tehnološkim trendom je sledil z nadgradnjo omrežja s tehnologijo EDGE, ki omogoča hiter prenos podatkov do 236 kbit/s.

Si.mobil je kljub slabim tržnim razmeram, ki tudi v letu 2004 niso bile naklonjene razvoju konkurence na slovenskem trgu mobilnih komunikacij, izboljšal svoje poslovne rezultate. Celotni prihodki so se povečali za 10 % in so znašali 21 milijard SIT. V primerjavi z enakim obdobjem leto poprej se je poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) povečal za 59 % in je znašal 4,9 milijarde SIT. Poslovni izid iz poslovanja (EBIT) je prvič pozitiven in znaša 23,1 milijona SIT. Visoko kakovostno omrežje in ugledna blagovna znamka Si.mobil - Vodafone sta pripomogla k nadaljnjemu večanju prihodkov od gostovanj tujih uporabnikov v Sloveniji, ki so se v preteklem letu povečali za 19 %.

Nove strateške usmeritve Si.mobila so kljub manjši rasti števila uporabnikov pripomogle ustvarjanju vse bolj kakovostne skupnosti uporabnikov. Povprečni prihodek na uporabnika (ARPU) se je v primerjavi z letom poprej zvišal za 1,2 % in znaša 3.586 SIT. Število uporabnikov se je v letu 2004 povečalo na 363.283, kar predstavlja 23,3-odstotni tržni delež.

Z uvedbo Vodafone live! se je opazno povečala uporaba podatkovnih vsebin. Portal je od njegove uvedbe do konca leta 2004 obiskalo že 78,4 % Vodafone live! uporabnikov, to je imetnikov portalu posebej prilagojenih telefonov. Število uporabnikov GPRS-a se je v primerjavi z letom poprej več kot podvojilo, kar za šestkrat pa je narasla tudi uporaba večpredstavnostnih sporočil (MMS). Povečal se je tudi delež prihodkov iz podatkovnih storitev, ki znaša 15,5% od skupnih prihodkov iz naslova storitev, kar je za 1,4 odstotne točke več kot v letu poprej, k temu pa je pripomogla tudi uvedba uspešne Vodafone Mobile Connect Card.

Si.mobilovo omrežje je še pridobilo na kakovosti. Ob koncu leta 2004 je operater 99,4 % slovenskega prebivalstva omogočal kakovosten signal in v celoti nadgrajeno omrežje GPRS. V vseh večjih mestih in nekaterih kongresnih centrih je potekala nadgradnja s tehnologijo EDGE, ki je bila ob koncu leta na voljo 40% prebivalcem Slovenije, trenutno pa dosega že 70-odstotno pokritost (karta pokritosti - vel. 2,9 MB).

Si.mobil deluje v skupini mobilkom austria, katere lastnik je Telekom Austria, ki kotira na newyorški borzi (NYSE) in pripravlja konsolidirane računovodske izkaze v skladu z ameriškimi računovodskimi standardi (US GAAP). Si.mobil za namene konsolidacije računovodskih izkazov na ravni Telekoma Austria AG pripravlja finančne podatke v skladu z internimi računovodskimi navodili in usmeritvami skupine, enkrat letno pa jih objavlja tudi v skladu s Slovenskimi računovodskimi standardi. Zgoraj navedeni podatki so pripravljeni v skladu z internimi računovodskimi usmeritvami skupine za namene konsolidacije računovodskih izkazov na ravni Telekoma Austria v skladu z US GAAP.

Po zaključku predstavitve rezultatov poslovanja in novih produktov in storitev za poslovne uporabnike je vodilna ekipa Si.mobila v sestavi g. Zorah Thaler, predsednik uprave, g. Andreas Maierhofer, član uprave, g. Milan Zaletel, finančni direktor in g. Dejan Turk, direktor marketinga in prodaje odgovarjala na vprašanja novinarjev.

Na vprašanje o tem, ali je bil Si.mobil povabljen k pogajanjem oz. rešitvi "problema" Vege je g. Zoran Thaler odgovoril, da k pogajanjem niso bili povabljeni, bi pa bili pripravljeni to storiti. Za njih so zanimive nekatere bazne postaje oz. natančneje lokacije, pripravljeni pa so prevzeti tudi sedanje uporabnike Vege in za njih poskrbeti.

Aktualna problematika je tudi preštevilčenje (in prenos številk), kjer je stališče glede tega pojasnil g. Thaler, Andreas Maierhofer pa je za primerjavo dodal, da se je za zadnjo opcijo v Avtriji odločilo le 0,3 % uporabnikov.

Vedno aktualno vprašanje je tržni delež, ki ga operaterji dosegajo. Si.mobil tako navaja 23,3 % tržni delež. G. Thaler je pojasnil, da v Sloveniji vsekakor manjka natančna definicija uporabnika, za kar bi lahko poskrbel npr. tudi regulator.

Vprašanje licence za UMTS se pojavi skoraj na vsaki tiskovni konferenci, še posebej v navezi s prenosom podatkov EDGE. G. Thaler je pojasnil, da bo Si.mobil večji interes za UMTS licenco izkazal šele takrat, ko bodo na slovenske trgu urejene razmere. DO tedaj pa svojim uporabnikom ponujajo EDGE, ki sicer pri nižji najvišji hitrosti (do 236 kb/s) ponuja stabilnost, ki pa jo pri UMTS-u (384 kb/s) zmanjkuje.

fotografije
Ni dodatnih fotografij.
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki