marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaNovo globalno združenje za pomoč žrtvam programske opreme za zalezovanje
22.11.2019

Ta teden je deset organizacij ustanovilo globalno pobudo, imenovano Koalicija proti programski opremi za zalezovanje (angl. Coalition Against Stalkerware). Namen koalicije je zaščita uporabnikov pred programsko opremo, ki je namenjena zalezovanju.

slikaHuawei prejel trimesečno podaljšanje licence
20.11.2019

Huawei je od ameriškega ministrstva za trgovino prejel še eno trimesečno podaljšanje začasne splošne licence, ki zdaj velja do 16. februarja 2020. To pomeni, da bo Huawei lahko prosto nadaljeval poslovanje z ameriškimi podjetji s komponentami, ki »ne ogrožajo nacionalne varnosti«.

slikaNemčija prisilila Apple, da NFC plačevanje omogoči tudi drugim ponudnikom
18.11.2019

Apple že vse od pričetka uporabe NFC v svojih telefonih dostop do te funkcionalnosti precej omejuje, še posebej to velja za mobilno plačevanje. Vsaj v Nemčiji pa se očitno obetajo spremembe, saj je tamkajšnje sodišče z odločbo Apple prisililo v odobritev dostopa do mobilne denarnice tudi za druge stranke.

slikaBo mobilno plačevanje nadomestilo plačilne kartice?
15.11.2019

Mastercard je v najnovejši raziskavi Masterindex raziskal plačilne navade Slovencev, kjer vse pomembnejšo vlogo prevzemajo brezstična plačila. Slovenci poleg brezstične oblike plačevanja s fizičnimi karticami vse pogosteje za svoje nakupe uporabljajo mobilne telefone.

slikaProdaja pametnih ur v porastu
13.11.2019

Prodaja pametnih mobilnikov že nekaj časa stagnira, to pa ne drži za pametne ure. Prodaja le-teh je namreč čedalje višja, v tretjem četrtletju letošnjega leta je bilo tako razposlanih kar 14 milijonov kosov, kar nanese 42 odstotno rast glede na enako obdobje lani.

članki

Uporaba mobilnikov med vožnjo še vedno narašča

Deli z ostalimi

04.03.2005
Objavil: Gregor Grošelj

Anketa, ki so jo opravili v ameriški organizaciji za varnost v prometu (NHTSA) prikazuje, da se uporaba mobilnih telefonov med vožnjo z osebnimi avtomobili še naprej drastično povečuje.

V letu 2004 je predvidoma 8 odstotkov vseh voznikov osebnih vozil (1,2 milijona voznikov) v ZDA uporabljalo mobilni telefon med vožnjo. Lanski podatki so povzeti za primerjavo z letom 2002, ko je število voznikov, ki so uporabljali mobilnik med vožnjo, znašalo 6 odstotkov, in 4 odstotke v letu 2000.

Raziskava je pokazala naslednje ugotovitve:

* Uporaba mobilnika med vožnjo v starostni skupini med 16 in 24 leti je narasla iz 5 odstotkov v letu 2002 na 8 odstotkov v letu 2004.
* Uporaba mobilnikov med vožnjo je narasla predvsem med voznicami (iz 4 na 6 odstotkov), med vozniki moške populacije pa se stanje med leti 2002 in 2004 ni spremenilo in ostaja na 4 odstotkih.
* Vozniki raje uporabljajo mobilni telefon, ko so v vozilu sami. 6 odstotkov voznikov uporablja mobilnik, ko vozijo sami in vsaj 2 odstotka voznikov ima med telefoniranjem v vozilu najmanj enega sopotnika. Presenetljiv pa je rezultat, ki kaže precejšno mero neodgovornosti, in prikazuje, da so pri 5 odstotkih voznikov telefonistov sopotniki tudi otroci (starost do 7 let ali mlajši).

Raziskava za leto 2004 je vključevala podatke, zbrane iz več kot 1200 oprazovalnih točk, postavljenih ob cestnih odsekih po celotni državi. Za natančnejšo analizo pa so bili podatki pridobljeni tudi s pomočjo telefonske ankete, ki jo je izvajala organizacija NHTSA.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki