marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSamsung blizu pridobitve 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev
27.03.2024

Po poročanju agencije Reuters bo Samsung od ameriške vlade kmalu prejel 6 milijard dolarjev nepovratnih sredstev za širitev svojih tovarn za proizvodnjo čipov v ZDA. Nova nepovratna sredstva bodo del zakona CHIPS in zakona o znanosti, ki odobrava več kot 280 milijard dolarjev sredstev za spodbujanje raziskav in proizvodnje polprevodnikov v ZDA.

slikaXiaomijev prilagojeni čisti dobiček za leto 2023 se je povečal za 126,3 odstotka
25.03.2024

Xiaomi je objavil svoje revidirane konsolidirane rezultate za leto 2023. Skupni prihodek skupine je znašal 271,0 milijarde RMB, medtem ko se je njen prilagojeni čisti dobiček povečal za 126,3 % in dosegel 19,3 milijarde RMB. Povečanje prilagojenega čistega dobička je močno preseglo pričakovanja trga in pomeni drugo najvišjo raven dobičkonosnosti od uvrstitve skupine na borzo.

slikaMediatek konec leta 2023 najbolj prevladujoč ponudnik čipov
22.03.2024

Canalys je objavil poročilo o trgu pametnih telefonov v četrtem četrtletju 2023 z razdelitvijo po prodajalcih procesorjev. Analiza je pokazala, da je Mediatek v zadnjem četrtletju lanskega leta poganjal več naprav kot katerikoli drug proizvajalec čipov, in sicer z 21-odstotnim medletnim povečanjem.

slikaDomača predstavitev telefona HONOR Magic6 Pro
21.03.2024

Najnovejša okrepitev prvorazredne serije pametnih telefonov HONOR Magic HONOR Magic6 Pro je danes doživela domačo premiero v prelepem ambientu posestva Guerila na Planini. Ob prihodu najnovejšega paradnega konja podjetja HONOR v Slovenijo je vrsta aktivnosti pokazala pravo moč najnovejše inovacije globalne tehnološke znamke HONOR.

članki

Po bencin in v trgovino brez denarnice?


13.08.2002
Objavil: Mojca Giacomelli

Običajno jutro, ko hitite v službo. Zajtrk, kava, bujenje otrok. Otroci ne smejo zamuditi šole, vam se mudi v službo. Pograbite avtomobilske ključe, mobilni telefon, otroke in se odpeljete. Na poti v službi vam v avtu zasveti lučka za bencin. Spet bo treba na črpalko. Nato ugotovite, da ste brez denarnice. Kaj storiti – se obrniti in iti domov po denarnico?

Danes vam kaj drugega ne bi preostalo, že jutri pa bo situacija morda drugačna. Poiskali boste popolnoma samopostrežno bencinsko črpalko, vzeli mobilni telefon, natočili bencin in se odpeljali. Se vprašate, kako boste plačali? Z mobilnim telefonom vendar! Vtipkali boste številko centra ter znesek, natočili bencin in prejeli potrdilo o opravljeni storitvi. Preprosto, mar ne? Pa še v vrsti za plačilo vam ne bo potrebno čakati. Problem z bencinom smo torej rešili, kaj pa sedaj? Še vedno ste brez denarnice, kar pomeni, da boste ostali brez malice, časopisa, kave? Morate na poti domov kupiti cel kup stvari, ki jih imate na spisku? Se bo potrebno kljub vsemu obrniti in oditi domov po denarnico? Tudi tu je naš odgovor podoben – danes da, jutri morda ne več. Odgovor se skriva v posMoneti, novi storitvi, ki bo za uporabnike Ultra d.o.o. iz Zagorja, ki med vrsto svojih dejavnosti razvija tudi rešitve za brezgotovinsko plačevanje z uporabo mobilnega telefona. Naša ekipa si je v Trbovljah ogledala bencinsko črpalko, kjer že deluje plačevanje z mobilnim telefonom, ter plačevanje s posMoneto.

Nad postavljeno bencinsko črpalko (poimenovali smo jo kar "m-pumpa";) ) smo bili prijetno presenečeni, saj je precej drugačna od klasičnih, ki jih lahko vidimo danes. Sestavljena je iz betonskih blokov, ki so po potrebi razstavljivi. Tako se lahko črpalka po potrebi razstavi in prepelje na drugo mesto. Tudi stroški postavitve oz. gradnje talke črpalke so v tem primeru mnogo nižji v primerjavi s klasično. Rezervoar za bencin ni vkopan v zemljo, kar predstavlja manjšo nevarnost za okolje v primeru izlitja. Postavljen je na sredini in zaščiten z betonskim zidom. Glede na to, da bodo take črpalke brez osebja, so tako za varnost strank kot tudi za samo črpalko in okolje poskrbeli v največji možni meri in v skladu s slovenskimi predpisi.

In kako bo torej potekal nakup bencina na taki črpalki? V nasprotju z današnjih načinom plačevanja, ko najprej nekaj kupimo in nato plačamo, si boste na taki črpalki najprej izbrali najvišji možni znesek nakupa. Nato boste poklicali na številko centra, vnesli znesek največjega nakupa ter prislonili aparat na terminal. Po opravljeni avtorizaciji oz. odobritvi plačila se bo na zaslonu črpalke izpisal vaš znesek, kar pomeni, da lahko pričnemo s točenjem goriva. Nakup bo zaključen tisti trenutek, ko boste ročko za točenje bencina položili nazaj na svoje mesto. Vzeli boste samo potrdilo o opravljeni storitvi in se odpeljali. Vsi podatki v zvezi z vašim nakupom se bodo v center prenesli takoj, ko bo do črpalke prišla naslednja stranka oz. najpozneje v desetih minutah po opravljenem nakupu. Za varnost nakupa je poskrbljeno z več elementi: uporabnikova identiteta je enolično določena na podlagi SIM kartice v mobilnem telefonu, pristnost plačilnega terminala in plačilnega centra se preveri z digitalnim podpisom na osnovi kriptografskega sistema ECC (Elliptic Curve Cryptography - kriptografija javnih ključev z uporabo eliptičnih krivulj), uspešen digitalen podpis je osnova za šifriranje transakcije. Ne smemo pa pozabiti tudi to, da boste gorivo na ta način lahko plačevali ne glede na to, pri katerem operaterju mobilne telefonije ste. Zaenkrat deluje tako z Ultra d.o.o. razvija v sodelovanju z Mobitelom in pomeni prenos enake tehnologije, kot jo poznamo iz eMonete in aMonete, tudi na področje POS terminalov. Prednosti posMonete so tako za uporabnike kot ponudnike storitev, saj le-ta ne potrebuje komunikacijske infrastrukture, ker prenos podatkov poteka prek uporabnikovega mobilnega telefona. Postavitev, delovanje in vzdrževanje so cenejši, saj ni potrebna telefonska linija in naročnina. Načrtovana je za različna prodajna mesta, tako za klasična kot mobilna (npr. dostava hrane na dom, kurirske in taksi službe, za opremo zavarovalnih agentov na terenu, ipd..) in omogoča tudi manjša plačila. Zagotavlja varen prenos podatkov, ki temelji na ECC enkripciji, kar pomeni, da so plačilne transakcije popolnoma varne, varnost pa je večja kot pri obstoječih sistemih magnetnih kartic.

Plačevanje s posMoneto poteka podobno, kot današnje plačevanje s plačilnimi in kreditnimi karticami na pos terminalih. Postopek plačevanja je preprost. Prodajalec v terminal posMonete vtipka znesek plačila in ga s pritiskom na tipko "enter" potrdi, uporabnik pa vnese v terminal PIN številko svojega mobilnega telefona, ki jo ravno tako potrdi. Nato s svojega mobilnega telefona pokliče številko 189 ter mobilni telefon približa terminalu. Steče povezava, opravi se transakcija in nakup je opravljen, kar se potrdi tudi z izpisanim potrdilom o plačilu. Tako opravljen nakup boste plačali M-PAY - sistem za plačevanje z mobilnimi telefoni.

Ultra je že od ustanovitve usmerjena v iskanje inteligentnih rešitev, ki uporabnikom zagotavljajo natančne informacije za pravočasne in učinkovite poslovne odločitve. S svojimi raziskovalnimi programi in tržnimi pristopi vzpostavlja nova merila kakovosti avtomatizacije, spremljanja in nadzora. Na trgu vedno nastopa z namenom izboljševanja poslovne učinkovitosti in s tem sooblikuje ter spodbuja raziskovanje novih tehnoloških možnosti.

Proizvodi in rešitve, ki jih na trgu ponuja Ultra, so bile nagrajene s številnimi priznanji. Leta 1995 je podjetje pridobilo tudi certifikat kakovosti ISO 9001.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki