marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Mobilniki in spremembe DNK

Deli z ostalimi

24.01.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Sevanje mobilnikov lahko, v laboratorijskih pogojih, poškoduje DNK. Takšni so zaključki nedavne študije evropskih raziskovalcev, imenovane REFLEX.

Projekt REFLEX (Risk Evaluation of Potential Environmental Hazards from Low Energy Electromagnetic Field Exposure Using Sensitive in Vitro Methods) je trajal skoraj štiri leta, večino potrebnih sredstev, preko štiri milijone dolarjev, je prispevala Evropska unija. Z raziskovanjem so končali maja, v začetku decembra 2004 pa so predstavili rezultate.

"Dokazali smo, da elektromagnetno polje, pri visokih in nizkih frekvencah, poškoduje celice v individualnih celičnih sistemih," pravi Franz Adlkofer, koordinator projekta REFLEX. To seveda ne pomeni, da lahko te rezultate poenostavljeno prenesemo, češ da enako vplivajo na človeka. Izolirani celični sistemi, preučevani in vitro, so nekaj popolnoma drugega kot celotni, polno funkcionalni organizmi. "Če bi takšen vpliv kdajkoli potrdili pri živih organizmih, naprimer miškah, bi že bil znak za alarm," še dodaja.

Po izpostavitvi elektromagnetnemu polju, podobnem, kot jih povzročajo mobilni telefoni, so izolirane celice pokazale signifikantno povečanje prelomov, tako pri enojni kot dvojni DNK-vijačnici. Celice niso bile vedno sposobne izvesti popravila poškodbe DNK.

V študiji je bila uporabljena stopnja sevanja v območjih SAR (Specific Absorption Rate) med 0,3 in 2 W/kg. Velika večina dandanašnjih mobilnikov oddaja radijske signale pri vrednosti SAR nekje med 0,5 in 1 W/kg. SAR predstavlja stopnjo radijskega sevanja, ki ga telo absorbira. SAR-limit, še dovoljen s strani International Commission of Non-Ionizing Radiation Protection, znaša 2 W/kg.

Adlkofer poziva k nadaljnjim raziskavam vpliva elektromagnetnih polj. V Ameriki se že pojavljajo tožbe proti proizvajalcem mobilnih telefonov, s strani uporabnikov, ki so zboleli za rakom na možganih. Večina tožb se menda zavrne zaradi pomanjkanja znanstvenih dokazov o morebitnih negativnih vplivih sevanja gizmov.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki