marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaLouvre in HTC VIVE Arts predstavljata prvo skupno izkušnjo navidezne resničnosti
19.06.2019

V pariškem muzeju Louvre bodo 500. obletnico smrti Leonarda da Vincija obeležili z obsežno razstavo, ki bo obiskovalcem na ogled od 24. oktobra 2019. Ob tej priložnosti bo Louvre v sodelovanju s HTC VIVE Arts, s pomočjo naglavnega sistema navidezne resničnosti HTC VIVE, javnosti prvič ponudil tudi možnost virtualnega ogleda življenjske zgodbe Mone Lize, Da Vincijeve najznamenitejše mojstrovine.

slikaTelekom Slovenije uvaja pametno denarnico VALÚ
17.06.2019

Po tem, ko je Telekom Slovenije konec leta 2018 s platformo NEO redefiniral TV-izkušnjo, v družbi nadaljujejo z redefiniranjem uporabe mobitela. Skladno s tem Telekom Slovenije ustvarja celovit ekosistem, ki bo poenostavil naša življenja na področju nakupovanja, naročanja, plačevanja, uporabe storitev pametnih mest in spletne tržnice (e-commerce).

slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

članki

Mobilniki in spremembe DNK

Deli z ostalimi

24.01.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Sevanje mobilnikov lahko, v laboratorijskih pogojih, poškoduje DNK. Takšni so zaključki nedavne študije evropskih raziskovalcev, imenovane REFLEX.

Projekt REFLEX (Risk Evaluation of Potential Environmental Hazards from Low Energy Electromagnetic Field Exposure Using Sensitive in Vitro Methods) je trajal skoraj štiri leta, večino potrebnih sredstev, preko štiri milijone dolarjev, je prispevala Evropska unija. Z raziskovanjem so končali maja, v začetku decembra 2004 pa so predstavili rezultate.

"Dokazali smo, da elektromagnetno polje, pri visokih in nizkih frekvencah, poškoduje celice v individualnih celičnih sistemih," pravi Franz Adlkofer, koordinator projekta REFLEX. To seveda ne pomeni, da lahko te rezultate poenostavljeno prenesemo, češ da enako vplivajo na človeka. Izolirani celični sistemi, preučevani in vitro, so nekaj popolnoma drugega kot celotni, polno funkcionalni organizmi. "Če bi takšen vpliv kdajkoli potrdili pri živih organizmih, naprimer miškah, bi že bil znak za alarm," še dodaja.

Po izpostavitvi elektromagnetnemu polju, podobnem, kot jih povzročajo mobilni telefoni, so izolirane celice pokazale signifikantno povečanje prelomov, tako pri enojni kot dvojni DNK-vijačnici. Celice niso bile vedno sposobne izvesti popravila poškodbe DNK.

V študiji je bila uporabljena stopnja sevanja v območjih SAR (Specific Absorption Rate) med 0,3 in 2 W/kg. Velika večina dandanašnjih mobilnikov oddaja radijske signale pri vrednosti SAR nekje med 0,5 in 1 W/kg. SAR predstavlja stopnjo radijskega sevanja, ki ga telo absorbira. SAR-limit, še dovoljen s strani International Commission of Non-Ionizing Radiation Protection, znaša 2 W/kg.

Adlkofer poziva k nadaljnjim raziskavam vpliva elektromagnetnih polj. V Ameriki se že pojavljajo tožbe proti proizvajalcem mobilnih telefonov, s strani uporabnikov, ki so zboleli za rakom na možganih. Večina tožb se menda zavrne zaradi pomanjkanja znanstvenih dokazov o morebitnih negativnih vplivih sevanja gizmov.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki