marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaTelekom Slovenije uvaja pametno denarnico VALÚ
17.06.2019

Po tem, ko je Telekom Slovenije konec leta 2018 s platformo NEO redefiniral TV-izkušnjo, v družbi nadaljujejo z redefiniranjem uporabe mobitela. Skladno s tem Telekom Slovenije ustvarja celovit ekosistem, ki bo poenostavil naša življenja na področju nakupovanja, naročanja, plačevanja, uporabe storitev pametnih mest in spletne tržnice (e-commerce).

slikaNa EMUI 9 posodobljenih že prek 80 milijonov telefonov
14.06.2019

Do prvih dni meseca junija je število uporabnikov, ki je telefon Huawei iz ene od različic EMUI 8 posodobilo na različico 9, preseglo osemdeset milijonov. Po pričakovanjih naj bi številka do konca meseca presegla sto milijonov.

slikaBo Apple na novih iPhonih uporabil USB-C?
12.06.2019

Že nekaj časa se govori, da bo Apple opustil svoj Lightning priključek in prešel na standardni USB-C. Očitno bo do tega prišlo že letos, vsaj če verjamemo namigu v beta različici prihajajočega operacijskega sistema iOS 13.

slikaSamsung naj bi Galaxy Note10 predstavil 10. avgusta
10.06.2019

Samsung je Galaxy Note9 predstavil 9. avgusta lani, zato se je pričakovalo, da bo naslednik Note10 letos ravno tako predstavljen v tem mesecu. Iz Južne Koreje pa sedaj prihaja vest, da naj bi Samsung svojega paradnega konja predstavil 10. avgusta.

slikaHuawei najavil posodobitev na EMUI 9 tudi za starejše telefone
07.06.2019

Huawei je pripravil posodobitev na EMUI 9, ki temelji na operacijskem sistemu Android 9, tudi za starejše modele telefonov. Posodobitev bo na voljo za modele iz leta 2016, kot sta Huawei Mate 9 in Huawei P10, njihovim lastnikom pa bo prinesla možnost uživati v uporabniški izkušnji najnovejšega sistema.

članki

Prvi resnejši Symbian žužek

Deli z ostalimi

28.01.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Pametni telefoni in njihovi operacijski sistemi ponujajo možnost nalaganja obilice dodatnih programskih pripomočkov. Med njimi se vse pogosteje najde tudi nezaželena nesnaga.

Družba SimWorks poroča o novem trojancu, ki okužuje Symbian mobilnike. Dosedanja znana programska zalega, npr. trojanca Skulls in Cabir, večje škode še ni povzročala, najnovejši žužek z imenom Gavno pa onemogoča osnovno funkcijo mobilca - telefoniranje.

Dosedaj sta znani dve verziji, Gavno.a in Gavno.b, med katerima je razlika v dobrotah paketa presenečenja. Verzija b ponuja še dva bonus trojanca, Cabirja in Camtimerja. Govno, pardon, Gavno se pod krinko popravka za Symbian OS razširja z datotekama patch.sis in patch_v2.sis. Trojanec onesposobi možnost izvajanja klicev s pomočjo deformirane datoteke, ki povzroči sesutje Symbian procesa. Po okužbi je sistem nestabilen, kar povzroča ponovni zagon naprave, v nedogled.

Kljub vsemu razlogov za paniko ni. Virus ne more pasti z neba, morate ga od nekje prenesti in namestiti. Zatorej se priporoča pazljivost pri nalaganju datotek sumljivega izvora, ki znajo biti preimenovane. Ker je kurativa težje izvedljiva, pri SimWorksu že ponujajo preventivo, njihov plačljivi antivirusni program, ki preprečuje okužbo z več že znanimi trojanci z Gavnom na čelu.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki