marketing
več | arhivpoudarjeno
slikaHuawei predstavil serijo Mate 30, tokrat brez Googlovih aplikacij
20.09.2019

Huawei je včeraj v Munchenu predstavil novi napravi iz serije Mate in sicer Mate 30 in Mate 30 Pro. Gre za prva mobilnika te družbe, ki zaradi trgovinske vojne z ZDA prihajata brez priljubljenih Googlovih aplikacij.

slikaPri Telekomu danes pričenjajo s prodajo mobilnikov iPhone in ure Apple Watch 5
20.09.2019

Telekom Slovenije bo danes, ko se prične tudi globalna prodaja najnovejših Apple naprav, pričel s prodajo mobitelov serije Pro, iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, iPhone 11 ter ure Apple Watch Series 5 (GPS). V E-trgovini Telekoma Slovenije so mobilniki na voljo že od polnoči dalje, v vseh Telekomovih centrih po Sloveniji pa ob njihovem običajnem odprtju.

slikaHTC je imenoval novega izvršnega direktorja za razvoj 5G, AI in XR
18.09.2019

Družba HTC je včeraj na mesto izvršnega direktorja družbe imenovala Yvesa Maitreja. Yves prihaja v HTC iz podjetja Orange, ene največjih svetovnih telekomunikacijskih družb, kjer je zasedal položaj višjega podpredsednika skupine za mobilne večpredstavne vsebine in naprave.

slikaHuawei razmišlja o prodaji 5G
16.09.2019

V nedavnem intervjuju za The Economist je izvršni direktor in ustanovitelj Huaweija Ren Zhengfei razkril, da podjetje preučuje možnost prodaje tehnologije 5G. Dodal je še, da bo Huawei iskal kupca s sedežem zunaj Azije, zelo verjetno na zahodu.

slikaSamsung sodeluje s partnerji za izjemne izkušnje z Galaxy Fold
13.09.2019

Samsung Electronics z Galaxy Fold prepogljivim telefonom utira pot prihodnosti nove mobilne kategorije. Naznanja začetek nove dobe mobilne tehnologije in skupaj s partnerji razvija ter prinaša novo uporabniško izkušnjo na prepogljivem telefonu.

članki

Nokia prodala rekordno število mobilnih telefonov

Deli z ostalimi

31.01.2005
Objavil: Andrej Bergant

Nokia je v letu 2004 prodala rekordnih 207,7 milijona mobilnih telefonov, kar je za 16 odstotkov več kot v letu 2003.

Prihodki od prodaje v letu 2004 so znašali 29,267 milijarde, kar pomeni en odstotek manj kot leto poprej. Pri nespremenjenih tečajnih razmerjih bi se prihodki od prodaje povečali za šest odstotkov. Leto 2004 je bilo rekordno leto za celotno mobilno industrijo, tako kar se tiče prodaje mobilnih aparatov kot tudi omrežne infrastrukture. Število mobilnih uporabnikov po vsem svetu se je hitro dvignilo na 1,7 milijarde.

Prihodki od prodaje so v letu 2004 znašali 29,267 milijarde evrov in glede na leto 2003 upadli za en odstotek; v primeru trdnih tečajnih razmerij bi prihodki narasli za šest odstotkov. Dobiček je manjši za 14 odstotkov in znaša 4,33 milijarde evrov. Število prodanih mobilnih telefonov iz Nokie je doseglo rekordno številko – 207,7 milijonov prodanih mobilnih aparatov; globalni tržni delež Nokia je tako ocenjen na 32 odstotkov. Največji porast prihodkov sta zabeležili enoti Multimedia in Enterprice Solution; prihodki od prodaje v enoti Multimedia so znašali 3,659 milijarde, kar je 46 odstotkov več kot leta 2003, k čemur je precej prispevalo povpraševanje po pametnih telefonih, prihodki od prodaje v enoti Enterprice Solution pa so narasli za 57 odstotkov in znašali 830 milijonov evrov, saj je Nokia v preteklosti posebno pozornost posvetila razvoju poslovnih mobilnih telefonov in drugih poslovnih rešitev, kot je recimo požarni zid. Rast prihodkov od prodaje so zabeležili tudi v enoti Networks, 13-odstotna rast in prihodki 6,367 milijarde evrov, medtem ko je prodaja enote Mobile Phones upadla za 12 odstotkov in znašala 18,507 milijarde evrov. Na prodajo te enote je vplivalo nižanje cen mobilnih telefonov in nižanje tečaja dolarja, kar je lahko večje število prodanih mobilnih telefonov le delno nadomestilo.

Korporacija Nokia je razdeljena na štiri poslovne enote: Mobile Phones, Multimedia, Enterprice Solutions in Networks.

V zadnjem četrtletju leta 2004 je prodaja korporacije Nokia znašala 9,1 milijarde evrov, kar je za približno tri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2003. V primeru, da ne bi bilo sprememb tečajnih razmerij, bi prihodki od skupne prodaje narasli za osem odstotkov. Dobiček v zadnjem četrtletju je znašal 1,357 milijarde evrov, kar je nekoliko manj kot lani, ko je znašal 1,669 milijarde. Prodaja enot Multimedia, Enterprice Solutions in Networks je strmo narasla, medtem ko je prodaja enote Mobile Phones nekoliko upadla. Prodaja enote Multimedia je v zadnjem četrtletju narasla za 29 odstotkov in znašala 1.23 milijarde evrov, prodaja enote Networks je z zabeleženih 1,906 milijarde evrov narasla za 12 odstotkov, najbolj strmo pa se je vzpela enota Enterprice Solutions, ki je zabeležila kar 122-odstotno rast glede na enako obdobje leta 2003 (prihodki od prodaje znašajo 280 milijonov, leta 2003 pa so znašali 126 milijonov evrov).

Zadnje četrtletje prešnjega leta je Nokii prineslo nove vrhove na področju prodaje mobilnih telefonov, sicer pa je bilo leto 2004 izjemno uspešno predvsem zaradi hitrega napredka in porasta na razvijajočih se tržiščih, kot so Latinska Amerika, Rusija, Indija in Kitajska, in povečanega povpraševanja po mobilnih telefonih z barvnim zaslonom in vgrajenim fotoaparatom. V letu 2004 je bil tržni delež Nokie 32 odstotkov. Tržni delež Nokie je izračunan na osnovi skupnega ocenjenega števila prodanih mobilnih telefonov, ki znaša 643 milijona. Jorma Ollila je dodal: "Zadovoljen sem z rastjo tržnega deleža v drugi polovici leta 2004. K temu je največ prispevala prodaja na področju azijsko-pacifiških dežel, Kitajske in Evrope, Srednjega Vzhoda ter Afrike (EMEA). Velik uspeh smo dosegli tudi na področju omrežne infrastrukture, saj smo do konca leta 2004 zagotovili 28 (od skupno 63) omrežij 3G po vsem svetu."

V zadnjem četrtletju je Nokia na tržišču predstavila mobilni telefon Nokia 6630, najnovejši pametni telefon, ki podpira tehnologijo 3G. Odziv mobilnih operaterjev po vsem svetu je bil izjemno ugoden, saj je nov pametni mobilni telefon v svojo ponudbo vključilo več kot 30 operaterjev. V Zahodni Evropi je bil prodajna uspešnica mobilni telefon Nokia 6230, poslovni mobilni telefon z vgrajenim fotoaparatom. Tudi sicer je zadnje četrtletje prejšnjega leta zaznamovano z mobilnimi telefoni z vgrajenim digitalnim fotoaparatom, ki so dosegli svoj vrhunec. Med šestintridesetimi novostmi, ki jih je v letu 2004 predstavila Nokia, jih je imela večina vgrajen fotoaparat, skoraj vsi pa so imeli barvni zaslon. Nokia je v preteklem letu predstavila tudi deset produktov, ki jih odlikuje drugačen dizajn, kot so ga sicer navajeni uporabniki Nokie – nove preklopne telefone, ponudila pa je tudi pametni mobilni telefon Nokia 9300 s popolno tipkovnico v notranjosti in nov komunikator Nokia 9500. V letu 2004 je Nokia še utrdila pozicijo na področju telefonov GSM z ločljivostjo več kot milijon pik in pametnih telefonov, ki združujejo mobilni telefon z ročnim računalnikom.

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki