marketing
več | arhivpoudarjeno.
slikaSpotify namerava letos zvišati cene in uvesti nove pakete
17.04.2024

V novem poročilu agencije Bloomberg je navedeno, da Spotify pripravlja prenovo svojih paketov in cen. To bo vključevalo povišanje cen na nekaj večjih trgih, na voljo pa bo tudi nov paket, ki ne bo vključeval zvočnih knjig.

slikaPreizkus Galaxy AI je na voljo uporabnikom prek osvežene aplikacije Try Galaxy
15.04.2024

Samsung, spodbujen z umetno inteligenco, je naredil pomembne posodobitve aplikacije Try Galaxy, ki vključuje funkcije, kot so Sprotni prevod (Live Translate), Pomoč za pisanje (Chat Assist), Pomoč za zapiske (Note Assist), Pomoč pri fotografiranju (Photo Assist) in Iskanje v Googlu z obkroževanjem (Circle to Search with Google), kar omogoča preizkus AI v več napravah.

slikaQualcomm preizkuša drugi procesor ARM za Windows - Snapdragon X Plus
12.04.2024

Qualcomm je nedavno napovedal svoj najnovejši paradni procesor ARM za računalnike z operacijskim sistemom Windows, X Elite, vendar pa proizvajalec čipov testira še drug čip, ki naj bi se imenoval Snapdragon X Plus.

slikaAnTuTujevi marčevski grafi kažejo, da Snapdragon 8 Gen 3 premaguje Dimensity 9300
10.04.2024

Primerjalna ocena AnTuTu vsak mesec objavi lestvice, ki nam pokažejo, kateri čipovski nabori so dosegli najboljše rezultate. Marčevska razkrije, da je Snapdragon 8 Gen 3 premagal Dimensity 9300 in prevzel krono AnTuTuja za marec 2024, vendar je pri tem veliko pripomb.

članki

Švohotne baterije, kriza z energijo


03.02.2005
Objavil: Matjaž Kovač

Tehnologija na področju mobilnih naprav nezadržno hiti naprej. Proizvajalci nas želijo očarati z bleščečimi zasloni vse večjih dimenzij, vgrajujejo zmogljivejše mikroprocesorje, hitrost brezžičnega prenosa podatkov narašča.

Osnovna funkcija, telefoniranje, postaja vse manj pomembna, prodajni aduti se skrivajo drugje. Novodobne igračke niso v koraku s časom, če ne združujejo funkcij fotoaparata, glasbenega predvajalnika, osebnega organizatorja, kmalu še TV-ja. Vse zmogljivejše so in hkrati energijsko vse požrešnejše. In ravno tu se ustvarja prepad, saj tehnologija baterij ne zmore slediti hitrim korakom razvoja.

Razvijalci baterij poskušajo z novostmi. Pri japonskem podjetju Matsushita so vložili osem let dela v novo tehnologijo baterij, imenovanih Oxyride, ki naj bi zdržale do 50 odstotkov dlje kot dosedanje. Napredek sicer je, ni pa revolucionaren. Obenem se s polžjo hitrostjo premika tehnologija Li-ion in Li-pol baterij, največkrat uporabljanih pri prenosnih napravah. Po podatkih raziskovalne skupine Boston Consulting Group se kapaciteta baterij oz. njihova zmožnost hranjenja energije vsako leto poveča za 8 odstotkov, na drugi strani pa poraba energije mobilnih naprav raste trikrat hitreje.

Razkorak med zmožnostmi baterij in zahtevami naprav po energiji postaja zaskrbljujoč. Čakamo, da kakšna izmed novih tehnologij reši nastajajočo energijsko krizo. Morda se prihodnost skriva v miniaturnih gorivnih celicah, četudi zna do njih širše uporabe preteči še mnogo telefonskih impulzov.

Pogosto polnjenje mobilnih napravic postaja nekaj samoumevnega. Japonski DoCoMo, na primer, ponuja funkcijsko sicer zelo zmogljivo mobilno igračo tretje generacije, ki sliši na ime Musea, vendar z vklopljeno osvetlitvijo zaslona zmore le pičlih 40 minut pogovora. Ljudje, ki mnogo potujejo, poslovneži, po letališčih vse pogosteje iščejo možnost napajanja svojih energijsko požrešnih gizmov, marsikdo že vlači s seboj rezervne baterije. Nadalje, izračuni ameriškega "Future Force Warrior" programa predvidevajo, da bo vojak prihodnosti naokrog tovoril kar 15 kg težke baterije, zgolj za poganjanje svoje visoko tehnološke bojne opreme. Vzdržljivost baterij postaja problem, katerega proizvajalci novodobnih igrač potiskajo v kot. Važno, da zaslon sveti v tisočih barvah, da naprava rola mp3je in video, brezžičen prenos podatkov pa leti. Kako dolgo pa?

fotografije
komentarji
Ali imate na mobilniku nastavljen slovenski jezik?

Da
Ne, imam nastavljeno angleščino
Ne, imam nastavljen drug jezik
Ne, ker moj mobilnik ne omogoča slovenščine
Ne vem

obveščanje

Prijava na elektronske novice:

e-pošta:

več članki